Als slagerij en organisator van een commercieel slachtproject, zijn we niet geheel onpartijdig, maar vinden we het toch nodig om ons uit te spreken tegen de boycot van het offerfeest. Wij volgen hierin het standpunt van de geleerden en het internetplatform Al Yaqeen.
Het is zeer problematisch om een aanbidding en een van de 5 zuilen van de islam te boycotten. Het belang van offeren wordt dan ook expliciet vernoemd in de koran in de volgende verzen:
- In de Koran (Soera al-Kawthar:2) wordt het offer naast het gebed geplaatst:
“Bid tot jouw Heer en offer.” - Allah accepteert niet het vlees of bloed, maar de taqwa (godsvrees) die ermee gepaard gaat (Soera al-Hadj: 37).
De Oedhiyah is géén culturele gewoonte, maar een daad van aanbidding, verankerd in het voorbeeld van de profeten Ibrahim en Mohammed (vrede zij met hen).
Dit zijn enkele redenen waarom de boycot onjuist is volgens Al Yaqeen:
- Geen precedent in de islam: Zelfs in tijden van schaarste riep de Profeet (vzmh) niet op om het ritueel af te schaffen.
- Je mist een grote beloning: Voor elke euro die je uitgeeft, staat een spirituele beloning tegenover.
- Het opent de deur naar het afschaffen van andere rituelen: Wat volgt na het offerfeest? Het gebed? De Hadj?
- Het tast het collectieve karakter aan: Door het ritueel massaal achterwege te laten, verzwakken we onze zichtbare geloofspraktijk als gemeenschap.
En vooral: de boycot is gebaseerd op foute aannames, namelijk dat er woekerwinsten worden gemaakt tijdens het offerfeest. Dat is dus niet het geval.
- Door het verbod op onverdoofd slachten worden er minder schapen aangeboden door boeren, wat ervoor zorgt dat de prijs voor een lam stijgt.
Daarbovenop komt dat in de Lage Landen het blauwtongvirus de ronde deed. Grote kuddes schapen werden geëuthanaseerd, waardoor het aanbod dit jaar nog lager is. - Sinds corona en de Oekraïnecrisis zijn de prijzen gestegen door inflatie: dierenvoeder, personeel, transport en slachtkosten zijn allemaal de hoogte in geschoten. Kijk ook maar naar je winkelwagen, die sinds 2019 zo’n 30% duurder is geworden.
- Wij maken winst — we zijn geen non-profitorganisatie — maar deze winst laat ons toe om onze operationele kosten te dekken, onze medewerkers die hard werken om het offerfeest mogelijk te maken eerlijk te vergoeden, en ook toekomstige investeringen mogelijk te maken.
- We hebben dit jaar bewust besloten om de prijsstijgingen ten opzichte van vorig jaar niet door te rekenen en de marges minimaal te houden. Dat kunnen we doen omdat we merken dat onze schaal elk jaar groter wordt, en onze werking dus ook efficiënter. Dankzij die efficiëntiewinst zijn we niet genoodzaakt om in te boeten op de kwaliteit van het vlees of de service van het offer.
Wie écht niet kan offeren, is vrijgesteld. Maar wie wel de mogelijkheid heeft, moet deze gelegenheid tot aanbidding niet laten liggen. De Oedhiyah is een teken van verbondenheid: met Allah, met de gemeenschap en met de traditie van de profeten.
Als boycotten echt de oplossing was, hadden wij met Karim Supermarkt hierin het voortouw genomen.
Alleen geloven we net door het organiseren van het offerfeest waarbinnen we een balans zoeken tussen de hoge kosten, efficiënte werking en een kwalitatief aanbod, hiermee ook de traditie en het ritueel behouden worden.
Bron: https://www.al-yaqeen.com/artikelen/jurisprudentie-al-fiqh/geen-boycot-van-de-oedhiyah/