Slachten op naam: doen we dat? En is het verplicht?

Samenvatting

  • We krijgen vaak de vraag of we “op naam” slachten.
  • Nee, we spreken niet de naam van de offeraar uit tijdens het slachten.
  • Religieus gezien is dat ook niet verplicht, enkel bismillah is dat wel.
  • We baseren ons op fatwa’s van erkende geleerden én hoe het in Mekka gebeurt.
  •  Onze focus ligt op een correct, transparant en collectief uitgevoerd offer.

Waarom we niet op naam slachten

We krijgen deze vraag elk jaar opnieuw, zeker tijdens de weken voor het offerfeest. “Slachten jullie op naam?” Of: “Kunnen jullie mijn naam vermelden als jullie mijn schaap slachten?” Daarom willen we hier helder over zijn. Kort samengevat: nee, we slachten niet op naam. En we leggen graag uit waarom – niet om je iets af te nemen, maar juist om transparant te zijn over wat we wél doen en waarom.

1. Wat zegt de islamitische regelgeving?

In de islam zijn de belangrijkste aspecten bij het slachten van een offerdier:

  • De slachter moet moslim zijn.
  • Het dier moet halal geslacht worden (correcte methode).
  • De naam van Allah (“bismillah”) moet uitgesproken worden.

Wat niet verplicht is, is het vermelden van de naam van de persoon die het offer laat uitvoeren. Dat is wat men noemt mustahab: aanbevolen, maar geen voorwaarde. Deze visie wordt ondersteund door fatwa 20127 van het Permanent Committee for Scholarly Research and Ifta in Saoedi-Arabië. Een gezaghebbend orgaan dat zich baseert op de Koran, soenna en eeuwenoude rechtsprincipes.

Geleerden baseren zich onder andere op de volgende hadith waarin de profeet vrede zij met hem slachtte voor de ummah zonder expliciet namen te vernoemen.: 

 ‘Aisha verhaalde dat de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) opdracht gaf dat er een ram bij hem gebracht werd, met zwarte poten, een zwarte buik en zwarte kringen rond de ogen, zodat hij het kon offeren. Hij zei tegen ‘Aisha: “Breng mij het grote mes.” Vervolgens zei hij: “Slijp het op een steen.”  Dat deed ze.Daarna nam hij het (mes) en vervolgens de ram; hij legde het dier op de grond en offerde het, terwijl hij zei: “Bismillah, Allahumma taqabbal min Muhammadin, wa Aali Muhammadin, wa min Ummati Muhammadin.”
“In de naam van Allah. O Allah, aanvaard [dit offer] van Mohammed, van de familie van Mohammed en van de gemeenschap van Mohammed.”

Sahih Muslim 1967

2. Hoe verloopt het offerfeest in Mekka tijdens de hadj

Een belangrijk voorbeeld van collectieve slacht is het offeren tijdens de hadj, in Mekka. Elk jaar laten miljoenen pelgrims daar een dier slachten. Ook daar worden de dieren niet individueel op naam geslacht na een fatwa die uitgevaardigd is geweest door Permanent Committee for Scholarly Research and Ifta. De islamitische wereldbank heeft in Saudi Arabie de bevoegdheid om het offereren te organiseren onder het project Adahi. Er geldt een collectieve intentie namens wie het offer is.

Verschillende lokale geleerden in België waarmee wij spreken, bevestigen dat deze praktijk – die gebaseerd is op noodzaak en schaalbaarheid – ook geldt voor onze context hier in België waarbij wegens gebrek aan halal doe-het-zelf slachting, geen realistisch alternatief bestaat.

3. Waarom doen wij het niet?

Twee redenen:

  • Religieus gezien is het niet verplicht
    • Zoals hierboven uitgelegd: de uitspraak van “bismillah” is verplicht. De naam van de offeraar niet. Dus ook als jouw naam niet genoemd wordt, is je offer gewoon geldig.
  • Praktisch is het niet haalbaar
    • We slachten duizenden lammeren op 1 dag. Elk dier op naam slachten, bijhouden wie wanneer wat zei, en daar administratief en logistiek orde in houden? Dan zijn we niet meer efficient bezig en duurt het slachten en transport nog langer. En kunnen we zeker niet garanderen dat u uw offer de tweede dag in huis hebt. Hierdoor zou de kwaliteit en de beleving van het offerfeest sterk achteruit gaan in een context waarbij het al praktisch onmogelijk wordt gemaakt om deze belangrijke zuil van ons geloof te praktiseren.

4. Wat doen we dan wel?

Bij ons gebeurt elk offer met aandacht en respect:

✅ Elk dier wordt halal en volgens de regels geslacht.

✅ “Bismillah, Allahu Akbar” wordt altijd uitgesproken.

✅ We volgen de richtlijnen van erkende geleerden. Zowel lokaal in Belgie en Nederland. Als het permanente comité in Saudi Arabie.

✅ Je weet waar je vlees vandaan komt. Wij volgen zelf de dieren op van bij de boer tot de ophaling

We willen iedereen bedanken voor het vertrouwen. We snappen dat je dit ritueel met de juiste intentie wil beleven, en daarom vinden we het belangrijk om er open over te communiceren. Wij doen er alles aan om deze traditie zo authentiek mogelijk in leven te houden.

Bronnen:

https://archive.org/stream/MajmuAlFatawaAlLajnahAdDaimah2/Majmu+Al-Fatawa+Al-Lajnah+Ad-Da%27imah+2_djvu.txt

https://sunnah.com/muslim:1967

https://adahi.org/en/Pages/faqs.aspx

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen