Het offerfeest is een van de mooiste momenten van het jaar. Niets evenaart het feestgebed, het offer brengen voor Allah en samen zijn met je dierbaren. Vroeger, toen je nog zelf kon slachten, was het vlees vaak al op de eerste dag in huis – wie wilde, kon er dan meteen van eten.
Vandaag, nu het verbod op onverdoofd slachten ons steeds vaker naar het buitenland doet uitwijken, is dat niet meer haalbaar. En dat is niet zomaar: hygiëne en voedselveiligheid spelen daarbij een grote rol. Maar er is goed nieuws: onderzoek toont aan dat het zelfs beter is om het vlees niet meteen te consumeren.
Voedselveiligheid en hygiëne
Het vlees moet na de slacht snel worden teruggekoeld om bacteriegroei te voorkomen. De inwendige afkoeling tot onder 7 °C binnen enkele uren (bij voorkeur onder 4 °C) is een wettelijke vereiste in België. Onmiddellijke consumptie van warm vlees verhoogt het risico op bederf en voedselvergiftiging.
FAVV zegt: “Karkassen moeten zo snel mogelijk na het slachten worden gekoeld tot een inwendige temperatuur van ten hoogste 7 °C.”
Aangezien we in Groot-Brittannië pas na het eidgebed slachten, moeten de karkassen dus enkele uren afkoelen alvorens ze in koelwagens getransporteerd worden naar België. Daarom dat het onmogelijk is offers te leveren op de eerste dag.
Garantie op malsheid en zachtheid
Na het slachten treedt rigor mortis op: de spieren verstijven. Als je het vlees onmiddellijk na de slacht bereidt, is het taai en moeilijk te kauwen. Door het vlees 12 tot 24 uur te laten rusten bij een temperatuur tussen 2 en 4 °C, verdwijnt deze stijfheid. Tijdens deze koelperiode breken natuurlijke enzymen in het vlees de spiervezels langzaam af. Dit proces zorgt ervoor dat het vlees een betere textuur krijgt, malser en dus ook smaakvoller.
Vochtregulatie
Direct na de slacht zit er veel vrij vocht in het vlees. Tijdens het rusten trekt een deel van dat vocht weer in het spierweefsel, wat zorgt voor sappiger en minder waterig vlees bij bereiding, blijkt uit een studie van de universiteit van Iowa.
Dus ja, vroeger was het vlees er misschien sneller, maar vandaag is het beter. Door even te wachten, krijgen we niet alleen veiliger en smakelijker vlees, maar ook een moment van extra bezinning en dankbaarheid. Want wat is één dag wachten, als het de kwaliteit van ons offer én ons samenzijn alleen maar ten goede komt?